Головна » 2016 » Січень » 1 » Освіта національних меншин
16:43
Освіта національних меншин

«Освіта національних меншин залишається одним із пріоритетних напрямів діяльності Міністерства освіти і науки України», — зазначив Юрій Кононенко, директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти, на черговому засіданні Громадської ради керівників освітніх програм всеукраїнських громадських об’єднань національних меншин України.

Комісією з питань дослідно-експериментальної роботи в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах Науково-методичної ради з питань освіти МОН було вирішено розпочати Всеукраїнський експеримент «Формування багатомовності дітей та учнів: прогресивні європейські ідеї в українському контексті». «Вивчатимуть мови не лише на уроці, а буде інтегроване навчання зі змістом інших предметів, тобто діти вивчатимуть предмет кількома мовами», — пояснив Юрій Кононенко.

За словами директора департаменту, багатомовна освіта дасть представникам національних меншин можливість ліпше знати українську мову, мови національних меншин та іноземні мови.

Світлана Фоміна, завідувач сектора мов національних меншин відділу сприяння вивченню мов Інституту модернізації змісту освіти, повідомила, що вперше для учнів 9-11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів проводяться олімпіади з польської, молдовської, болгарської, румунської, російської мов і літератур, а також івриту та новогрецької. МОН і надалі підтримуватиме ініціативи та пропозиції представників культурних товариств України.

Для учнів 4-х класів уперше надруковані підручники гагаузькою мовою за кошти державного бюджету. Раніше такі підручники друкували або за рахунок громадських організацій та Ради Європи, або користувалися підручниками з Республіки Молдова. МОН наголошує, що цьогоріч для навчальних закладів, де мова національних меншин є мовою навчання — всі підручники будуть надруковані за бюджетні кошти.

Під час засідання члени Громадської ради підбили підсумки щодо освіти представників національних меншин, підтримали пропозицію щодо підготовки викладачів гагаузької мови, заслухали питання щодо зарахування учням робіт Малої академії наук України з мов національних меншин при вступі до вишу, а також обговорили вивчення української мови іноземцями.

 

Джерело

Категорія: Новини освіти | Переглядів: 395 | Додав: okshryban | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 61
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0