Головна » 2015 » Вересень » 3 » ПРОГРАМА КУРСУ „ІСТОРІЯ РІДНОГО КРАЮ" для 5-го класу
02:15
ПРОГРАМА КУРСУ „ІСТОРІЯ РІДНОГО КРАЮ" для 5-го класу

ПРОГРАМА КУРСУ „ІСТОРІЯ РІДНОГО КРАЮ" для 5-го класу

Автор Недосєкіна Тетяна Вікторівна

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до програми та навчального посібника

Історія у 5-му класі є пропедевтичним курсом, і за дидактичними вимогами, які базуються на психологічних та вікових особливостях учнів цього віку, має бути не „пересказаною" вчителем, а коментуватися ним під час „читання"' підручника.

Виходячи з цього, автор визначив головну мету навчального посібника як показ історії рідного краю на тлі історії України. Місця, що відомі учням з дитинства, доможуть полегшити сприйняття досить складного історичного матеріалу, бо у дітей завжди підвищений інтерес до того, що було до них, особливо це разповсюджується на близьких людей та знайомих, відомі місця. Автор глибоко впевнений у тому, що історія України для 5-го класу має бути захоплюючою, яскравою, нескладною для запам'ятовування, не перевантаженою надмірною інформацією.

Автор обрав для посібника форму діалогу між героїнями музою Кліо та богинею Даною, які, на його думку, не лише пожвавлять уроки, а й задіють зорову пам'ять школярів, що додасть найбільшу цінність інформації, бо вона отримана без „посередника", тобто вчителя, а з „перших рук". Крім того, техніка читання у більшості учнів 5-х класів не досить висока, а потяг до читання, взагалі, у сучасних дітей послабленний через те, що швидкими темпами йде розвиток теле-, відео-, комп'ютерної техніки, які поступово витискують книіу з життя дитини. Тому не зайвим буде використання уроків історії для читання учнями в голос та по ролях.

Творчі завдання після кожної глави мають спонукати учня до висловлювання своїх власних думок, прояву ініціативи та самостійності, поштовху до творчості та пошуку. Водночас, робота з додатковою літературою поглибить інтерес до предмету, дозволить зміцнити його та використовувати для подальшого вивчення історії у наступних класах.

Програма разрахована на 17 годин. Підручник написаний у відповідності до програми.

 

Вступ.

Що таке історія. Навіщо потрібно її вивчати.

Глава 1. Мільйони років до нашої ери.                                             1 год

Формування сучасного ландшафту Дніпропетровської області протягом мильйонів років. Зледеніння на території області, його причини. Міф про Атлантиду. Сучасні наукові дані щодо геоісторії краю та України.

Глава 2. Кам'яний вік                                                                          1 год

Про що можна дізнатися з археологічних разкопок на территорії міста Дніпропетровська та розповіді Археолога. Чому археологичні пам'ятки знаходяться під землею. Поняття кам 'яний вік. Роль вогню та приручення собаки. Перші заняття найдавніших людей. Поняття рід і релігіозні вірування. Як з'явилися землеробство та скотарство. Трипільська культура. Д. І. Яворницький.

Глава 3. Скіфи                                                                                      1 год

У гостях у скіфської богині Аргімпаси. Батько історії Геродот. Кіммерійці: легенда та наукові дані. Поняття речові пам 'ятки, грецькі міста- держави. Скіфи. Походження, обичаї. Скіфські кургани. Сармати.

Глава 4. Слов'яни                                                                                1 год

Звідки прийшли стародавні слов'яни-анти. Дана - слав'янська богиня води. Городище Башмачка - найдавніший слід перебування слов'ян у нашому краї. "Повість минулих літ". Уличі - східнослов'янське плем'я, яке мешкало на території сучасної Дніпропетровщини. Хозарський Каганат: територія, заняття населення, стосунки зі слов'янами. Хто такі варяги. Шлях "із варяг у греки". Дніпровські пороги. Народи степу: землероби та кочовики. Печеніги та сліди їхнього перебування на території краю. Половці: два століття миру та війни зі слов'янами. Наш край - територія, яку контролювали половці. «Слово о полку Ігоревім».

Глава 5. Київська Русь                                                                        1 год

Перші київські князі. Київська Русь та Візантія. Острови Хортиця та Монастирський. Подорож княгині Ольги Дніпром до Візантії. Доля Святослава. Хрещення Русі. Ярослав Мудрий - князь "країни міст". Селища та городища Київської Руси на території нашого краю.

Глава 6. Київська Русь та монголо-татари                                      1год

Монголо-татари. Чингісхан. Битва на річці Калка. Сліди монголо-татарської навали на території Дніпропетровщини. Поняття ярлик, данина. Київська Русь — щит між Європою та монголо-татарами. Велике князівство Литовське - захист князівств Київської Русі від монголо-татар. Кримське ханство та Османська імперія. Поняття Малая Русь, Україна.

 Глава 7. Запопрозька Січ                                                                   1 год

Причини виникнення козацтва. Запорозька Січ. Дмитро Вишневецький-Байда. Місцезнаходження козацької столиці. Обичаї та традиції козаків. Козацькі клейноди. Конституція Пилипа Орлика.

Глава 8. Козацький край                                                                    1 год

Муравський шлях. Боротьба козаків з кримськими татарами і турками. Петро Конашевич-Сагайдачний. Морські походи козаків. Іван Сірко. Звідки пішла назва Ігрень. Лист козаків турецькому султану. Боротьба козаків проти Речі Посполитої. Фортеця Кодак. І. Судима. Французький інженер і картограф Гійом Левассер де Боплан. Визвільна війна українського народу. Богдан Хмельницький - гетьман Української козацької республіки. Переяславська угода. Участь козаків у подіях західноєвропейської історії. Територія нашого краю - оборонний рубіж у боротьбі з Кримським ханством. Іван Мазепа: пошук шляхів до незалежності України. Зруйнування Запорозької Січі Петром І. Причини відновлення Запорозької Січі у межах Російської імперії. Остаточне знищення українського козацтва Катериною II. Петро Калнишевський - останній кошовий отаман. Козацькі села на території сучасної Дніпропетровщини.

Глава 9. Місто на трьох пагорбах                                                      1 год

Причини заснування Катеринослава. Козацькі слободи: Половиця, Старий Кодак, Нові Кайдаки. Г.Потьомкін. Забудова Катеринослава: Палацова площа, Преображенський собор, палац генерал-губернатора. Верстова миля. Осавул Лазар Глоба. Перебування Катерини II у місті. Перші казенні підприємства Виникнення слободи Сурсько-Литовської. Катеринослав у І пол. XIX ст. Перейменування назви міста на Новоросійськ. О.С. Пушкін та Катеринослав. Т. Г. Шевченко.

Глава 10-11. Катеринославська губернія - Дніпропетровська область    

                                                                                                               2 год

Виникнення Катеринославської губернії. Апостолове. Історія виникнення сіл сучасного Апостолівського району. Васильківка та населені пункти сучасного Васильківського району. Заселення території сучасного Верхньодніпровського району. Верхньодніпровськ, Днепродзержинськ. Дніпропетровський район - ворота обласного центру. Походження назви Кривий Ріг. Історія селищ сучасного Криничанського району: легенди, перекази. Легенда про виникнення притоки Дніпра — Орілі. Населені пункти Магдалинівського району. Межівський край - рубіж між козацькими землями та Кримським ханством. Нікопольщина - центр запорозького козацтва. Історія виникнення сіл та містечок Новомосковського району.

Самарський Пустинно-Миколаївський монастир. Виникнення Павлограду та сіл сучасного Павлоградського району. Петриківка та села Петриківського району. Петриківський розпис — унікальне явище українського мистецтва. Петропавлівка - військова слобода. Села Петропавлівського району. Виникнення селища Покровське та сіл району. Історія виникнення П'ятихаток, Жовтих Вод та сіл сучасного П'ятихатського району. Виникнення селища Синельникове - важливого залізничного вузла півдня України. Солоне та історія виникнення сіл Військове, Микильське-на-Дніпрі. Населені пункти сучасного Софіївського району. Народні перекази про виникнення Томаківки. Селища сучасного Томаківського району. Історія Царичанського краю. Легенда про цілющі якості царичанської мінеральної води. Широківський район - козацький край. Історія сіл Юр'ївського району.

Глава 12. Залізна лихоманка перед буревієм                                            1 год

Кримськая війна. Оборона Севастополя. Катеринослав — місто-шпиталь. Севастопольський парк. Кріпостне право та боротьба селян за свою волю. Що принесла селянам реформа 1861р. Розвиток краю наприкінці XIX ст. О.М.Поль. Міст через Дніпро. Гірнича Академія. Музей ім. Поля. Розбудова міста. Становище робітників. В. Гіляровський. Революція 1905р. Виступи народу в Катеринославі та губернії. Підсумки революції. „Просвіта".

Глава 13. Революційний буревій                                                        1 год

Події 1917-1920 рр. та наш край. Революційні місця міста. Розповсюдження марксистських ідей. Лютнева революція. Центральна Рада та М.С. Грушевський. Утворення Ради робітничий депутатів. Більшовики Катеринослава. Утворення губернської Української ради. Відновлення роботи українських громадсько-політичних організацій. Спроба перейменування назви міста на Січеслав. Жовтнева революція та В.І. Ленін. Грудневе повстання 1917р. у Катеринославі на чолі з більшовиками. Н.Махно у Катеринославі. Українська держава гетьмана П.Скоропадського. Заснування університету. Білогвардійські війська у Катеринославі. Встановлення Української Радянської влади.

Глава 14. Між двома війнами                                                             1 год

Досягнення та втрати перших п'ятирічок. Г.І.Петровський та перейменування назви міста на Дніпропетровськ. Будівництво нових заводів. Труднощі життя та умови праці робітників. Причини політики колективізації. Голодомор та його наслідки для народу України. Репресії проти народу. І.В.Сталін. Хто має відповідати за народную трагедію 30-х рр.

Глава 15. Священна війна.                                                                  1 год.

Початок Великої Вітчизняної війни. Оборонні бої за Дніпропетровськ. Героїзм курсантів Дніпропетровського артучилища. Генерал Ю.Г. Пушкін. Боротьба жителів Дніпропетровщини проти фашистських загарбників під час окупації. М.1. Сташков. Г.П. Савченко. Імена героїв - навіки у пам'яті народу. Форсування Дніпра. Бої за звільнення Дніпропетровська та Дніпропетровщини. Збитки, що нанесла війна області.

Глава 16. „Союз непорушних вільних республік"                           1 год.

Будівництво комунізму - суспільства щастливих та рівних людей. Розвиток економіки Дніпропетровщини у післявоєнні десятиріччя. Чорнобильська катастрофа. Екологичні проблеми в області. Ю.Гагарін та початок космічної ери. Ракетобудівний комплекс Дніпропетровська. О.М. Макаров. М.К. Янгель. Війна в Афганістане - біль народної душі. Розпад СРСР.

Глава 17. Батьківщино моя, Україно!                                               1 год.

24 серпня 1991р. - День незалежності України. Географічне розташування України. Символи України: герб, прапор, гімн. Конституція України - головний закон держави. Символи Дніпропетровської області: герб, прапор. Спад економіки: причини, труднощі. Участь населення міста та області у космічних дослідженнях. Внесок жителів Дніпропетровщини у створення без'ядерної держави. Основні напрямки промисловості Дніпропетровської області. Президенти України.

Закінчення

 

Категорія: Методичний кабінет. На допомогу вчителю | Переглядів: 1404 | Додав: okshryban | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Календар
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 61
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0